Een gedegen rijles, waar herken je het aan?

Je voorbereiden op het leren autorijden is zeker een belangrijke fase in je leven, vergelijkbaar met de tijd dat je je eerste stap zette of voor het eerst fietste.

Mensen bevinden zich vaak op een kruispunt op dit punt als ze het moeilijk vinden om te kiezen tussen leren van een familielid/vriend of gaan voor een aantal professionele rijlessen. Er zijn echter wel een aantal regels in Nederland waar je aan moet voldoen.

Rijlessen van familie of vrienden in Nederland is verboden

Hoewel leren van bekenden een populair fenomeen is, heeft het een aantal nadelen. Deze mensen komen zonder enige professionele opleidingsachtergrond, en het ontbreekt hun lessen dus aan kennis en een gestructureerde aanpak, daarbij is een risico op de zwarte lijst CBR, hiermee wordt je uitgesloten van opgaan voor het examen en is het dus niet mogelijk om een rijbewijs te halen.

Op elke dag, het nemen van professionele lessen in het rijden is een betere optie. Hoewel er tal van redenen zijn, zijn de volgende enkele van de belangrijkste voordelen:

  1. Vormt je tot een verantwoordelijke bestuurder – Erkende rijinstructeurs zijn uitgerust met de juiste kennis, ervaring en opleiding om je goed les te geven.
  2. Gecertificeerde & verzekerde opleider – Professionele rijinstructeurs zijn wettelijk gecertificeerde en verzekerde mensen. Wanneer je onder hun leiding leert, kun je dus volledig op hun instructies vertrouwen. Verder kun je vrij zijn van elke aansprakelijkheid in geval van schade aan het voertuig tijdens de lessen.
  3. Vermindert de kans op boetes – Wanneer u wordt opgeleid door een professionele instructeur, bent u zeker van een duidelijke en volledige kennis van de regels met betrekking tot de weg en de veiligheid.
  4. In tegenstelling tot casual lessen waar geen training over verkeersregels wordt gegeven, voorziet een formeel rijprogramma je van een gedetailleerde know-how over verkeersregels, borden & symbolen en de do’s & don’ts van het rijden. Wanneer je zelf de weg op gaat, is de kans kleiner dat je een boete krijgt voor het overtreden van de verkeersregels.
  5. Conceptuele duidelijkheid voordat je de weg opgaat – Zou je liever praktijkexamen doen in een vak waarin je geen theoretische kennis hebt? Een duidelijk antwoord zou zijn: “Nee! Stel je dan voor dat je de weg opgaat zonder enige conceptuele basis.
  6. Hoe te rijden op een modderige weg, wat te doen als je vastzit in het verkeer op een heuvelachtig terrein, hoe te parkeren in een drukke omgeving en vele andere concepten worden alleen opgebouwd in formele rijlessen.
  7. Versterkt het zelfvertrouwen – Professionele rijlessen bieden een gestructureerde aanpak van het leren. Theorielessen, simulatietraining, oefenen op de weg met een voertuig met dubbele besturing en objectieve instructies van je trainer zorgen ervoor dat je volledig vertrouwen hebt in je rijvaardigheid voordat je de weg op gaat.
  8. Hulp bij rijexamen – Naast het ontwikkelen van vaardigheden en vertrouwen, zorgen formele rijlessen ervoor dat je gemakkelijk door het rijexamen komt. Ze stimuleren de opzet van het rijexamen om je voldoende te laten oefenen zodat je het kinderspel vindt om het rijexamen af te leggen.

Bronnen